Stoken met een pelletkachel

kachelDe winter staat weer voor de deur. Een koude periode waarin we normaliter de verwarming hoog zetten om het gezellig te maken in huis.

Een groot nadeel van de centrale verwarming is het kostenplaatje. De gasrekening kan flink oplopen na een winter stoken in huis. Daar komt bij dat gas een fossiele brandstof is en dat is niet heel goed voor het milieu.

Een alternatief is de zogenaamde pelletkachel. De naam zegt het eigenlijk al, het is een kachel waar pellets in verstookt kunnen worden. Dit is een stuk voordeliger dan het verstoken van aardgas.

Natuurlijk moet zo’n kachel eerst worden aangeschaft en moet de investering hiervoor zichzelf eerst terugverdienen. Met de huidige tarieven voor aardgas is het al mogelijk dat u de pelletkachel binnen enkele jaren heeft terugverdiend. Voor veel mensen dus zeker het overwegen waard!

Gezellig sfeer in de woning

Het doel van stoken is natuurlijk om de woning te verwarmen. Bij een CV installatie komt er warmte vrij door aardgas te verstoken. De radiatoren in de woning worden vervolgens warm. Een doeltreffende oplossing, maar niet bepaald gezellig.

Met een pelletkachel wordt er hout van pellets verstookt. Dit gebeurd volledig elektrisch. Het  geeft een gezellige sfeer in huis en een gezellig geknetter van het vuurtje. De elektriciteit die een pelletkachel verbruikt is overigens minimaal, vaak nog minder dan de stroom die een CV ketel verbruikt!

CO2 neutraal

Wist je trouwens dat je met een pelletkachel CO2 neutraal stookt? Je stook veel minder uit dan wanneer je aardgas verstookt met een CV installatie. Daarnaast heeft u een zeer hoog rendement. Wel is het van belang om informatie in te winnen bij een professional. De installatie van een kachel dient op de juiste manier gedaan te worden. Uw installateur kan u hier meer over vertellen.